lauantai 19. tammikuuta 2019

Olutarvio: Ballast Point Mocha Marlin Winter Release


Alun perin tarkoituksenani oli kirjoittaa tänne arvio eilen juomastani Abbaye des Rocsin Grand Crusta, jota olen säästellyt noin viimeiset pari kuukautta. Olut oli kuitenkin melkoinen pettymys, sillä avatessa pullosta kuohui noin 1/3 pitkin lattioita ja pikaisen luuttuamissession jälkeen lasista löytyi noin kaksi desiä hiivahökälevelliä. Olut oli kyllä ihan juomakelpoista ja tyylilleen tunnistettavaa vahvaa belgialea, mutta tuon pullollisen perusteella ei kyllä mitenkään pääse oman tyylilajjinsa kärkikahinoihin, väittäköön Ratebeerin huippupisteet mitä vain! Tänään päädyin kuitenkin valitsemaan tätä pettymystä paikkaamaan Ballast Pointin Mocha Marlin. Muutaman kerran olen tätä pulloa pyöritellyt käsissä lähi-Alkossa, mutta nyt päädyin ottamaan oluen testiin. Kyseessä siis on kalifornialaispanimon kahvilla ja vaniljalla maustettu paahteinen porter. Tämä Alkosta ostamani versio mainostaa myös olevansa ’Winter Release’, mutta käsittääkseni tällä ei ole mitään eroa normaaliin painokseen.

Ulkonäöltään aika tyypillinen porter(/stout) – melkein pikimustaa, ehkä pikkiriikkisen punaiseen taittavaa valoa vasten katsottaessa. Päälle nousee hieno vaahto, joka laskee nopeaa melko ohueksi kerrokseksi. Jo kaataessa ilmoille tulvahtaa vahvan kahvinen, makeahko tuoksu, joka tuo välittömästi mieleen kahviliköörin.

Maussa kahvin kitkeryys on vielä enemmän pinnassa. Aluksi jo hieman säikähdin,  että kyseessä olisi jokin kitkerä kahvilitku, mutta epäilys hälvenee. Alun hieman kitkerä liköörisyys muuttuu sopivasti suklaamaltaisen makeaksi, hieman vaniljaiseksi mauksi. Lopuksi mukaan tulee vielä pieni paahteisuus ja hienoinen humalakatkeron puraisu. Olut on myös yllättävän täyteläistä vahvuus (6 %) huomioon ottaen. Jälkimakuun kaipaisin kuitenkin hieman lisää pituutta, tällaisenaan maku hälvenee hieman lieman nopeaa.

Hyvin tasapainoinen olut. Täyteläinen, mutta kepeä. Kitkerän kahvinen, mutta makea. Pullollisen loppuvaiheilla kahvin kitkeryys alkaa ehkä hieman jo tökkiä, mutta ei liikaa. En ehkä suosittelisi tätä porteria ensimmäisenä, jos ei kahvista satu pitämään, mutta muuten tämä oli ihan näppärä esitys.  


Pisteytys
Tuoksu: 7/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 15/20
38/50

Untappd-pisteet: 3,75/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti