sunnuntai 13. tammikuuta 2019

Olutarvio: Poppels DIPA


Alkossa ei selvästikään vietetä DIPAtonta tammikuuta, sillä tämän vuoden ensimmäisen erikoiserän olutsatsin teemana ovat Double IPA:t. Valinnanvaraa on kuuden erilaisen tuplaipan verran, joista päätin itse ottaa kokeiluun länsinaapurimme oman Poppels-panimon DIPA:n. Valintaperusteena oli tällä kertaa melko isossa hinta-laatusuhde, sillä Poppelsin olut oli halvin, mutta pikaisen Ratebeer-selailun perusteella myös valikoiman toiseksi parhaiten RB:ssä menestynyt olut. Tietenkään Ratebeeriin ei voi sokeasti luottaa, mutta kyllä minua hirvittää hieman ostaa kuuden-seitsemän euron hintaisia pikkupulloja sokkona.

Poppelsin panimon oluihin en ole aiemmin tutustunut, vaikka niitä on taitanut lähimarketinkin hyllyillä olla. Panimo on kuitenkin painunut mieleen hauskojen nysäpullojensa ansiosta, vaikken oluita olekaan aikaisemmin maistanut.

Kaadoin oluen melko reippaasti lasiin ja hieman sameahkon oranssiin nesteen päälle nousikin melko paksu, suurikuplainen kumpuileva vaahto, joka laskeutui noin pikkurillin paksuiseksi kerrokseksi. Tuoksu on keskivoimakas ja hyvä, mutta ei yllätä. Hedelmäinen, sitrusta ja karamellia sekä havuja. Ehkä hieman makeaan päätyyn viittaavaa, mikä onkin DIPA:lta aika odotettavissa.

Makeus hallitsee myös maussa ja mukailee muutenkin tuoksua. Olut on melkeinpä siirappisen makeaa, maustettuna trooppisilla hedelmillä ja sitruksilla. Havupuinen/pihkainen katkero iskee lopussa, mutta jää harmillisen vaisuksi omaan makuuni. Jälkimaku jättää hedelmäisen happaman tunteen suuhun, niin kuin olisi sitruunaa haukannut. Lasissa lämmetessä katkeropuoli tulee kyllä hieman paremmin esille, mutta niin tulee myös alkoholin (8,0 %) puraisu, joka muuten jäi hyvin peittoon. Suutuntumaltaan olut on keskitäyteläistä, hieman siirappista. Hiilihappoja on melko reippaasti.

Omaan makuuni tässä nyt oli tasapaino liikaa makean karamellisuuden puolella ja katkero jäi vaisuksi. Sinällään tämä on ehkä hieman helpommin juotavissa kuin jotkut humalapommioluet, sikäli jos sellaisesta tykkää. Ei mene henkilökohtaisen DIPA-listani kärkisijoille, mutta ei tämä nyt täysi hutilyöntikään ollut. 

Ensi kuun erikoiserää odotellessa.

Pisteytys

Tuoksu: 6/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
32/50

Untappd-pisteet: 3,25/5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti