lauantai 5. tammikuuta 2019

Olutarvio: Hanssens Oude Gueuze


Näin loman loppumisen kunniaksi päätin korkata pitkään säästellyn ja odotetun Hanssensin Oude Gueuzen. Näillä leveysasteilla lambicien harrastaminen on hieman hankalaa saatavuuden ja hinnan vuoksi, joten kun tällaisen sattuu käsiinsä saaman, tulee pulloa säästeltyä sopivaa hetkeä ja mielentilaa varten. Samasta syystä aikaisemmat gueuzekokemukset ovat jääneet harmillisen vähäisiksi. No, ainakin sen verran osaan jo sanoa, että kyllähän nämä ovat oluiden aatelia. No, pidemmittä puheitta samppanjakorkki auki ja olut lasiin!

Lasiin kaatuu vaaleanoranssi kirkas olut, johon jää pieni, lasin reunoille jäävä vaahto. Pullon pohjalle jää melko reilusti sakkaa, jota en kaatanut sekaan kuin vasta lasillisen loppuvaiheilla. Jo kaataessa sieraimiin tulvahtaa voimakas lambicille tunnusomainen tuoksu. Mukana on sitrusta, hapanta hedelmäisyyttä sekä reippaasti funkia. Mikähän tälle funkille olisi järkevä suomenkielinen termi, ehkä tunkkaisuus?  Selailin parit olutarviot läpi ja mielestäni paras ilmaus on huussinen tai navettainen.

Maussa ensimmäisenä pääsee yllättämään odotettua miedompi alkukirpeys. Olut ei lyö heti kaikki korttejaan pöytään, vaan happamuus tulee eniten esille vasta jälkimaussa. Tässä on melko paljon mukana hedelmäisyyttä, sitrusta ja maltaisuutta, mutta ei tätä makeaksi voi väittää. Happamuus iskee todenteolla loppuvaiheessa ja jättää erittäin pitkässä jälkimaussa mukavan suun limakalvoja kuivattavan tunteen suuhun. Suutuntuma on muutenkin melko täyteläinen ja hiilihappoja on melko reippaasti. Toisinaan on gueuzeja juodessa tullut vertailtua niitä erittäin kuiviin siidereihin tai valkoviineihin, mutta tämä kyllä jää selkeästi maltaisuutensa ja täyteläisyytensä osalta näistä vertailuista ulos.

Ehkä näistä lambiceista on henkilökohtaisesti jäänyt jo suurin uutuudenviehdätys pois, ei nämä enää niin tajunnanräjäyttävän makuisia ole kuin parilla ensimmäisellä kerralla, ainakin kun tietää mitä odottaa. Siitä huolimatta tämä oli ehdottomasti säästelyn ja odottelemisen arvoinen gueuze. Omaan makuuni tämä Hanssenin esitys olisi voinut olla jopa vielä hieman kirpeämpi ja purevampi, mutta hankala tästä on mitään huonoa sanottavaa löytää. Edellisiin guezemaisteluihin verrattuna sanoisin, että hieman parempaa kuin Boonin Oude Geuze, muttei niin hyvää kuin Girardinin Black Label. Toivottavasti seuraavaa lambicia saa maistella jo ennen puolen vuoden odottelua, niin kuin tällä kertaa kävi. Sitä odotellessa!

Pisteytys
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 4/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 4/5
Yleisvaikutelma: 17/20
41/50
Untappd-pisteet: 4 /5


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti