keskiviikko 30. tammikuuta 2019

Olutarvio: Baltika 6 Porter


Tällä kertaa testissä on Alkon stoutosion kyykkyhyllyltä napattu venäläispanimo Baltikan (Балтика) Baltika 6 Porter. Tämän olen testannut joskus aiemminkin, noin vuosi sitten ja tuolloin jäi mieleen ihan hyvällä hinta-laatusuhteella varusteltu porter, joka ei kuitenkaan ollut erityisen mieleenpainuva. Viime viikonloppuna olikin hyvä sauma ottaa tämä tumma olut testiin pakkasillan lämmittäjäksi.

Väkisinkin tätä tulee vertailtua hyllynaapureihinsa, eli muihin Alkon halvimpiin portereihin, joihin kuuluu mm. hyväksi todettu Õllenaut Must Eksport sekä vanha kunnon Koffin Portteri. Baltika saa näistä kovista vastustajista kuitenkin etulyöntiaseman hinnallaan. Kaikki mainitut oluet ovat suunnilleen saman hintaisia, mutta Baltikassa on komea 0,47 litran pullo. 

Pullollinen kaatuu tuoppiin mustana, jättäen aika nopeasti katoavan ohuen vaahtokerroksen. Tuoksu on hieman vaisu, mutta melko makea, suklaata ja karamellia. Maultaankin olut on reilusti makeassa päädyssä. Reippaasti maltaita, maistuu hieman samalla tavoin ”mämmiseltä” omaan suuhun kuin Koffin Portteri. Makeudesta tulee hieman mieleen kolajuomat, vaikka sokeria ei ehkä mukana olekaan yhtä paljon. Muuten tämä Venäjän porter jää hieman laihemman tuntoiseksi, jälkimakua ei juurikaan jää ja paahteisuus puuttuu. Myöskään runko ei ole niin vahva kuin alkoholiprosentit (7,0 %) voisivat antaa ymmärtää, varsinainen viinaisuus jää kuitenkin onneksi piiloon. Suutuntuma jää ~keskitäyteläiseksi. Helppoa juotavaa ja paranee edelleen lämmetessään, vaikka en antanut pullon jäähtyä kovinkaan pitkään ennen lasiin kaatoa.

Ihan mukavaa juotavaa tämä on, halpisporteriksi ainakin. Päällimmäisenä jää mieleen silti laimeus, parantamista olisi kyllä joka osa-alueella. Halpaa tämä on, mutta ei tätä tule toiste ostettua kun viereisestä laarista saa parempaakin halpisporteria. Ehkä siinä tapauksessa
ostaisin tätä, jos jonakin päivänä maitokauppaoluiden alkoholiraja nousisi 7,0 %:iin jättäen Koffin Portterin & kumppanit Alkoon.

Pisteytys
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 6/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 13/20
30/50

Untappd-pisteet: 3,25/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti