torstai 14. helmikuuta 2019

Mikkeller Beer Mail & Are You Shore Brut IPA


Satuin tässä vuoden alussa saamaan sähköpostiini tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä ja päädyin tilaamaan Mikkellerin Beer Mail -kuukausiboksin seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi kevään odotusta ilostuttamaan. Tätä boksia tuli testattua jo viime kesänä kuukauden verran, jolloin satuin ehkä saamaan hieman vähemmän vakuuttavan valikoiman oluita, enkä päättänyt tilausta jatkaa enää tutustumistarjouksen jälkeen. Hieman googlailtuani sain kuitenkin selvitettyä, että viime heinäkuun boksi oli muihin verrattuna ehkä hieman kehnompi ja päätin ottaa tilaisuudesta vaarin.

Viime viikolla sain käsiini helmikuun laatikon ja voin sanoa, että tässä kyllä on selvästi parempi valikoima, mukana on muun muassa kaksi Mikkellerin lambic-tyylistä olutta, ainakin yksi upouusi Brut IPA ja muutamia vanhempia Mikkellerin oluita. Nettikaupasta yksittäin tilatessa valikoimalle taisi tulla noin kolminkertaisesti hintaa saamani tarjoukseen verrattuna joten ainakin puhtaan taloudellisesti ajateltuna tilaus oli kannattava. Ajattelin kirjoitella ainakin boksin kiinnostavammista oluista pitemmät arviot blogiin ja vetää ne sitten kuun lopuksi (tai milloin nyt oluet kerkeän juoda) yhteen ja arvioida koko beer mailin kannattavuutta.

Are You Shore Brut IPA


Viime aikoina on tosiaan kiire hieman vaivannut ja sain vasta näin kuun puolessavälissä juotua toisen oluen helmikuun erästä. Kyseessä oli upouusi Are You Shore, joka on Mikkellerin ensimmäinen brut IPA ja samalla myös henkilökohtaisesti ensimmäinen maistamani tämän tyylin olut. Olen kyllä aiemmin jo lukenut tästä uudesta trendityylistä ja kai ainakin Hiisin Nuria olisi jo näillä leveyspiireilläkin ollut jo tarjolla, mutta tarjous on jäänyt tähän mennessä käyttämättä. Innolla siis odotan, miltä erittäin kuivaksi vedetty IPA maistuu. Etiketistä selviää, että ohramaltaan lisäksi valmistuksessa on käytetty sekä maissia, että riisiä, mikä ei kai ole tälle tyylille mitenkään epätavanomaista.

Lasissa olut on melko vaaleankeltaista sormenlevyisellä vaahdolla. Tuoksussa selkeät hedelmäiset/kukkaiset humala-aromit, muistuttaen hieman joitain vahvasti (kuiva)humaloituja IPA:ja. Muistuttaa etäisesti jotain siideriä, mutta kyllä tuoksusta IPA:ksi tunnistaa.

Maultaan olut on kitkerä, mutta kepeä. Humalat ovat vahvasti pinnassa sitruksisen ja hedelmäisen katkeron hallitessa oluen makua. Ehkä muistuttaa jotain kuivahumaloituja IPA:ja, mutta tässä ei humalointi käy niin pistäväksi, johtuen varmaankin rungosta, tai pikemminkin sen puutteesta. Vaikka vahvuutta on 6 %, jää olut hieman vetiseksi ja suussa pyöritellessä maku muuttuu jopa hieman epämiellyttävän happamaksi. Vähemmän yllättäen oluesta ei löydy ollenkaan makeutta, mikä onkin koko oluen pointti. Jälkimaku on siis kuiva ja hieman vetinen.

Kyllä tämä ihan juotavaa olutta on ja periaatteessa kepeyden ja voimakkaan maun tuoma yhdistelmä sopisi ehkä kesäpäivän virkistykseksi, mutta kyllä minä mieluummin tätä ennen valitsisin silloinkin jonkun muun oluen.  En nyt lähde tämän yhden yrityksen perusteella koko villitystä tuomitsemaan ja mielelläni maistaisin muitakin bruteja, mutta tämä Mikkellerin yritys ei nyt tehnyt minusta tämän trendityylin fania. Aina on kuitenkin kiva maistella jotain uudenlaista.

Pisteytys
Tuoksu: 5/10
Ulkonäkö: 3/5
Maku: 5/10
Suutuntuma: 2/5
Yleisvaikutelma: 12/20
27/50

Untappd-pisteet: 2,75/5

P.S. Mikäli kiinnostaa ottaa Beer Mail kokeiluun, tästä linkistä klikkaamalla saat yhden kokeilukuukauden puoleen hintaan! http://mikkelleraps.refr.cc/kalijanjuonnissa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti