lauantai 23. helmikuuta 2019

Ruosniemi Vuorineuvos Salted Caramel


Näin tanskalaisoluiden vastapainoksi tänään kaatui lasiin supisuomalaista imperial stoutia. Tämä porilaispanimon upouusi tuotos kuuluu tämän vuoden Alkon käsityöläisolutvalikoimaan, josta tämä päätyi näillä näkymin ainoana (ja kiinnostavimpana) oluena ostoskoriini. Tämä 9,5 % imperial stout on siis kinuskilla varustettu versio tavallisesta Vuorineuvos -imperial stoutista, jota en ole päässyt maistamaan. Odotukset ovat suht korkealla, sillä pidän makeista ja maustetuista stouteista, kunhan mausteet pysyvät kohtuuden rajoissa eikä olut ole liian viinaisaa (katson sinua, Stonen W00tstout).

Lasiin kaatuu pikimusta öljyinen litku, vaahto laskee nopeasti jättäen hienon suurikuplaisen pitsireunuksen lasin reunoille. Tuoksu on voimakkaan makea, ensimmäisenä tulee mieleen jokin Baileys-tyyppinen likööri tai valkovenäläinen (se drinkki, ei se kansallisuus). Tarkemmin nuuskittuna runsaasta tuoksusta erottuu myös hieman lakritsaisuutta. Tässä kohtaa herää pieni pelko oluen liiallisesta makeudesta ja mahdollisesta äklöydestä.

Olut on kyllä maultaankin reippaasti makean puolella, mutta ei jää sentään baileysmaiseksi yltiömakeaksi litkuksi. Erotettavissa on karamellista toffeeta ja sen alla myös sokerista suklaisuutta. Makeuden alta paljastuu myös hieman salmiakkia ja oluen suolaisempi puoli tulee esiin ensimakeuden jälkeen.  Hieman lakritsiakin ja yrttimaustetta (anis?) tuntuu löytyvän. Loppumaussa esiin nousee mieto, mutta tuntuva paahteisuus katkeroiden saattelem
ana. Suutuntumaltaan olut on melko öljyisen liukasta, sinällään täyteläistä mutta matalan hiilihappoista. Alkoholi tulee vain hieman läpi oluen lämmetessä, mutta lämmittää mukavasti.

Tässä on kyllä rehellinen jälkiruokaolut, joka menisi sekä jälkiruokakahvista, että -leivoksesta. Kokonaisuus on aika saumaton ja liukuu hyvin makeasta puolesta suolaiseen/paahteiseen loppumakuun. Ei jää yksiulotteiseksi. Tämä menee kyllä omissa sarjoissani niihin oluisiin, joista ei varsinaisesti löydy moitteita, mutta 0,33 l pullollinen yksin nautittuna on jo siinä rajoilla kerta-annokseksi, vaikka menee kyllä alas hitaasti nautiskeltuna. Äkkimakeaa on.

Pisteytys
Tuoksu: 8/10
Ulkonäkö: 5/5
Maku: 8/10
Suutuntuma: 3/5
Yleisvaikutelma: 15/20
39/50

Untappd-pisteet: 3,75/5




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti